A Hotel Castello konferenciaterme adott otthont a Beremend és a Petlováci járás által megvalósuló Kulturális tematikus út kialakítása (CULTROUTE) című program projektnyitó rendezvényének.

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében a térség nagyobb települései is találhatnak kapcsolódási pontokat, de hamarosan várhatóak a következő időszakra kiírt pályázatok is.

A program elején siklósi kisdiákok, a Kanizsai Dorottya általános Iskola tanulói magyar és horvát dalokkal kedveskedtek a konferencia résztvevőinek.

A konferenciát Böbék Lajos beremendi alpolgármester nyitotta meg. A nyitó előadást Balázs Csaba alpolgármester tartotta, aki a kulturális örökség turisztikai célú hasznosításával kapcsolatban beszélt a világban zajló trendekről, érintve az ezzel kapcsolatos UNESCO egyezményt és a legutóbbi Krakkói Charta-t.

A kulturális – tematikus utak kapcsán beszélt azok közvetlen és közvetett céljairól, célcsoportjairól, valamint kiemelte egy kulturális út legfőbb három tartalmi elemét. Zárszavában összegezte, hogy az egyéni lelkesedés rendkívüli eredményeket érhet el, de a hosszú távú fenntarthatósághoz sokkal több kell.

Második előadóként Gálosi Gábor projektmenedzser ismertette a projekt magyarországi részét, bemutatva a településeket, azok értékeit, a tervezett projekt eszközöket és látogatómenedzsmenthez kapcsolódó felszereléseket. Tájékoztatást adott a projekt költségeiről is.

Harmadik előadóként Laura Blagus Tenjeri projektmenedzser, a horvátországi terület hasonló célú fejlesztésit mutatta be. Beszédében kiemelte a térség természeti értékeit és a magyar-horvát kapcsolódási lehetőségeket is.

A konferenciát záró előadást a Magyar-Horvát Közös Technikai Titkárság képviseletében Budapestről érkező Zelei Marian programmenedzser tartotta. A szakember tájékoztatta a konferencia hallgatóságát az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 közötti időszak eredményeiről és a 2014-2020 közötti időszak lehetőségeiről. A következő költségvetési ciklusban támogatást lehet elnyerni a természeti és kulturális utak kialakítására, együttműködésre, oktatásra és gazdaságfejlesztésre, mint mondta, ezek a felhívások várhatóan 2016 elején már megjelenhetnek.

A program végén a résztvevők kötetlen beszélgetésen tudtak egymással eszmecserét folytatni.

Forrás http://siklosihirek.hu/sikloson-tartottak-az-ipa-konferenciat/